V tomto předmětu se studují matematické algoritmy, metody a principy zpracování zvukových a obrazových signálů. Studenti se seznámí se zpracováním digitálních signálů implementovatelných do digitální, mikroprocesorové a procesorové techniky. Předmět zahrnuje znalosti z oborů měření, regulace, elektroniky, biomedicínské techniky, zpracování zvukových a obrazových signálů.

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními metodami a jednotlivými algoritmy zpracování zvukových a obrazových signálů s využitím metod zpracování zvukových signálů, zvukových efektů, šíření zvukových signálů, digitalizace zvukových signálů, analýzy a syntézy zvukového signálu, komprese zvukových signálů, základů pro zpracování řečového signálu, snímání a zpracování obrazového signálu, digitalizaci obrazového signálu, metody segmentace obrazu, detekce hran, transformace obrazu, geometrie obrazového signálu, filtrace obrazového signálu, rozpoznání objektů. Studenti seznámí zejména s implementací vybraných základním metod do digitální techniky, mikroprocesorové a procesorové techniky s využitím programování v Matlabu a programovacím jazyce Python.

Jednotlivé způsoby a základní metody zpracování zvukových a obrazových signálů se prezentují na přednáškách a ve cvičeních studenti prakticky realizují zadání jednotlivých protokolů resp. projektů, které tematicky odpovídají probíraným tématům na přednáškách. Praktické zvládnutí nástrojů pro zpracování a analýzu zvukových a obrazových signálů.