Výuka tohoto předmětu navazuje na stávající vyučované předměty na katedře obrábění a montáže, tedy na znalosti získané studiem technologických předmětů (Technologie obrábění, Základy třískového obrábění), fakulty strojní VŠB – Technické Univerzity Ostrava. Studenti pak tyto znalosti budou rozvíjet do hloubky. Jedná se především o oblast třískových metod obrábění, které pak následně v navazujících předmětech budou doplňovány a rozšiřovány.

Předmět obrábění je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti jednotlivých technologiích obrábění (soustružení, frézování, vrtání, broušení, hoblování, obrážení, vysoce přesné metody obrábění, výroby ozubených kol a závitových ploch atd.) Zaměřuje se na rozbor obrobitelnosti materiálů obrobku a řezivosti materiálů obráběcích nástrojů. Dále pak zahrnuje obrábění materiálů s vyšší tvrdostí a pevností při soustružení, frézování, vrtání a broušení.
Předmět obsahuje také obrábění těžkých a lehkých neželezných kovů a keramických materiálů. Nedílnou součástí tohoto předmětu je rozbor možnosti a přednosti obrábění na pružných výrobních systémech, na robotizovaných technologických pracovištích a na bezobslužných obráběcích centrech. Předmět se věnuje také základům pokročilých a progresívních metod obrábění, jako jsou vysokorychlostní a vysokoposuvové obrábění a základy nekonvenčních metod obrábění.