Obsah předmětu zahrnuje rozšíření znalostí programování NC/CNC obráběcích strojů. Zaměřuje se na 3osé a víceosé frézování. Předmět rozšiřuje znalostí 2,5osého frézování, 2osého soustružení a víceosého soustružení, které studenti získali v předmětu CAM systémy v obrábění. Předmět Počítačová podpora obrábění pojednává o základních a pokročilých strategií 3osého frézování, doplnění a rozšíření tvorby průvodní dokumentace a pokročilou simulace a verifikace. Dále pak zahrnuje progresivní víceosé programování tzv. indexované frézování a základy programování 5osého plynulého frézování.
Předmět se zaměřuje na práci při tvorbě technologického postupu ve speciálním softwaru pro programování CNC obráběcích strojů, tzv. CAM systému, a to se zaměřením na zmiňované technologie obrábění. Jedná se o tvorbu a úpravu geometrie vyráběné součásti, nastavení počátečních podmínek obrábění, sestavení postupu obrábění (výběru strategií obrábění) včetně výběru konkrétních řezných nástrojů a jejich řezných podmínek, výběru konkrétních typů upínačů řezných nástrojů, výběru upínacích přípravků pro upnutí obrobku, simulaci a verifikaci obrábění, tvorbu průvodní dokumentace (tzv. seřizovacího listu/návodky) a vygenerování NC kódu pro řízení konkrétního obráběcího stroje.

V rámci cvičení studenti absolvují dvě praktické ukázky 5osého obrábění v laboratoří CNC obrábění katedry, kde si ověří správnost zhotovených NC programu. Ukázky se budou zahrnovat seřizování 5osého frézovacího centra (nastavení obráběcího stroje, upnutí řezných nástrojů do vhodných upínačů, seřizování-korekci řezných nástrojů, ukázky různých typů upnutí polotovaru, nastavení nulového bodu obrobku s využitím obrobkové sondy, načtení, editaci, simulaci, verifikaci a ověření NC programu v řídícím systému stroje a vlastní obrábění na víceosém frézovacím centru.