Anotace předmětu:
Výuka je zaměřena na teoretické a praktické zvládnutí beztřískových metod obrábění a jejich vývoje u nás a ve světě včetně obrábění vysoko energetickými paprsky a jejich aplikací v mikrotechnologii a nanotechnologii, jak v podmínkách sériové a hromadné výroby, tak v podmínkách moderních nástrojáren a nářaďoven.
Výuka tohoto předmětu navazuje na stávající vyučované předměty na katedře obrábění a montáže a strojírenské metrologie (Technologie obrábění, Obrábění, CAM systémy v obrábění, Počítačová podpora obrábění, Teorie obrábění, Nástroje, Konstrukce a výroba přípravků, Obráběcí stroje a další), fakulty strojní VŠB – Technické Univerzity Ostrava. V tomto předmětu studenti uplatní své dosavadní pokročilé v oblasti používaných technologií obrábění. Předmět tedy navazuje na znalosti, získané studiem technologických předmětů a rozvíjí do hloubky znalosti v oblasti nejmodernějších technologií obrábění.
Plán přednášek:
1. Úvod do problematiky beztřískového obrábění, přehled nekonvenčních metod obrábění. Elektroerozívní technologie obrábění část 1.
2. Elektroerozívní technologie obrábění část 2.
3. Elektrochemické technologie obrábění.
4. Technologie chemického obrábění.
5. Technologie obrábění ultrazvukem.
6. Technologie obrábění laserem.
7. Technologie obrábění plazmou.
8. Technologie obrábění vodním paprskem a proudem brusiva.
9. Technologie obrábění elektronovým paprskem, technologie obrábění iontovým paprskem.